Week 2 van de oversteek; 30 november - 5 december - Reisverslag uit Praia, Kaap Verdië van Evie Roebroek - WaarBenJij.nu Week 2 van de oversteek; 30 november - 5 december - Reisverslag uit Praia, Kaap Verdië van Evie Roebroek - WaarBenJij.nu

Week 2 van de oversteek; 30 november - 5 december

Door: Evie Roebroek

Blijf op de hoogte en volg Evie

17 December 2011 | Kaap Verdië, Praia

Deze week ben ik begonnen met proefwerken maken, en ik heb er elke dag eentje gemaakt, dat is echt een record hier! Het is superfijn dat je zelf alles kan inplannen en dus geen rekening hoeft te houden met leraren of andere leerlingen. Je moet zelf een soort van planning maken en het is de bedoeling dat je je er dan ook aan houdt, maar dat gebeurt niet altijd. Als je iets wil maken ga je gewoon naar Jaap toe en vraag je; kan ik vandaag mijn .... proefwerk maken, en dan wordt het geregeld. Omdat ik de hele proefwerkweek nog moet inhalen had ik best veel proefwerken die ik nog moet maken, maar sommige leraren snappen het idee van dingen opsturen volgensmij niet helemaal.
De laatste dag van november was ik wachtleider, en dat is echt heel leuk. Het is de bedoeling dat je dan zorgt dat de stuurbeurten, bakboord en stuurboordwachten goed worden verdeeld, dat de dingen als veiligheidsrondje en logboek op tijd gebeuren etc. Je bent dan zegmaar verantwoordelijk voor alles wat er in je wacht gebeurd. Toen ik wachtleider was kreeg ik een extra hulpmiddel, namelijk het tweede waterpistool van Anne. Hij heeft er namelijk een stuk of 3, en het is best wel handig en leuk om mensen nat te spuiten als ze niet doen wat ze moeten doen, bijvoorbeeld heel slecht sturen of zomaar benedendeks gaan. Omdat het al best wel warm is is het niet heel erg als je wordt natgespoten, af en toe is het zelfs heel fijn. Meestal volgt er daarna een watergevecht, maar daar heeft niemand problemen mee.
We hebben trouwens af en toe wat ongenodigde gasten aan boord; vliegende vissen. Toen ze me vertelden dat vliegende vissen bestonden geloofde ik ze niet, je wordt hier namelijk nog al vaak voor de gek gehouden, maar toen ik ze zelf over het water zag vliegen werd het een ander verhaal. Het lijken net kleine vogels. Toen bleek dat ze deze vissen wouden “vangen” door gewoon te wachten totdat ze aan boord zouden vliegen. Aangezien ze dan meer dan een meter hoog zouden moeten komen leek dit vrij onwaarschijnlijk, maar het is ze toch gelukt. Een aantal mensen zijn zelfs wakker geworden met of door zo’n vis in hun bed. De mensen met biologie en een aantal andere sadistische mensen hebben ze ook nog ontleed, maar dat ging mij iets te ver.
Op 3 december ging de watermaker kapot. Omdat we nog meer dan een week op zee zouden zitten is dit echt een heel groot probleem. We hebben wel een volle watertank maar dat betekent niet douchen, niet wassen, heel zuinig zijn met water bij koken en afwassen etc. Iedereen was echt in schok toen we dat hoorden, en ik baalde echt want ik had net mijn douchedag. 2 dagen later was hij al 3 keer opnieuw kapot gegaan en weer gemaakt. Er zat namelijk zout in het membraam waardoor de zoutconcentratie veel te hoog was en we beter geen water konden drinken dan dat water.
Ondanks dat we heel ver weg van Nederland zijn, hebben we ook Sinterklaas gevierd, en het was echt heeeel leuk. Het begon ’s middags toen Martin, de kapitein, opeens overal pepernoten begon te gooien en bakjes neerzette enzo. Na het avondeten werden we allemaal naar het middendek geroepen. Daar stonden Martin als Sinterklaas en een gedeelte van de bemanning en leraren als zwarte Pieten met pepernoten en strooigoed te gooien en met waterpistolen etc. Een aantal mensen moesten bij Sinterklaas (die een baard en snor van wc-papier had) komen en kregen daar een klein cadeautje dat meestal gebaseerd was op een stomiteit die ze aan boord hadden uitgehaald. Iedereen kreeg ook nog chocoladeletters en een zelfgemaakte sleutelhanger enzo. Daarna hadden we een dobbelspel in de salon. We hadden allemaal een onzincadeautje gegeven zoals tandpasta, zonnebrillen, een speculaaspop etc. De keukenploeg had gezorgd voor warme chocolademelk en nog meer strooigoed en het was echt supergezellig. We gingen pas heel laat naar bed en ik had om 4 uur weer wacht dus ik heb die nacht iets van 2 uurtjes geslapen.